08. september 2024
Facebook
streda, 11 október 2017 17:00

Kiska má niekoľko výhrad voči regulačnému zákonu, podľa Žigu chce len prekryť svoje kauzy

Written by 
Rate this item
(0 votes)

BRATISLAVA 11. októbra (WebNoviny.sk) - Prezident SR Andrej Kiska dáva novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach na posúdenie Ústavnému súdu SR. Odporúčame:
Maďarič: Nie je šťastné, keď sú prezident, premiér a generálny prokurátor v spore Hlave štátu sa nepozdáva, že predsedu úradu už nemá vymenúvať a odvolávať prezident SR, ale vláda, čím sa ešte viac stane predseda úradu závislým na vláde a jej politickom tlaku.

Úrad nie je chránený od politických tlakov

Prezidentovi taktiež v regulačnej novele prekáža, že účastníkom konania vo vybraných cenových konaniach bude aj Ministerstvo hospodárstva SR alebo Ministerstvo životného prostredia SR. „Vďaka takejto regulácii cien energií majú domácnosti a zamestnávatelia na Slovensku jednu z najvyšších cien elektriny v Európskej únii,“ myslí si Kiska. Slovenský prezident je presvedčený, že vďaka regulačnej novele nie je regulačný úrad ochránený od politických tlakov. „Zle formulovaná stratégia, protichodné ciele, konflikty záujmov, slabá kontrola a zlé pravidlá. Slovenské domácnosti a zamestnávatelia v dôsledku toho platia jedny z najvyšších poplatkov za distribúciu elektriny a koncová cena elektriny pre podnikateľov patrí dokonca medzi najvyššie v celej EÚ,“ zdôraznil prezident. Odporúčame:
Poslanci prelomili Kiskovo veto, štátne ceny budú udeľovať aj Fico s Dankom Novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach podľa neho všetky tieto problémy prehliada. „Nezasiahla do netransparentných vzťahov medzi firmami, nezvýšila nároky na odôvodňovanie cenových rozhodnutí. A namiesto toho posilnenia neželaný politický vplyv v úrade,“ konštatoval Kiska s tým, že novela zákona je v rozpore s pravidlami EÚ, čo môže Slovensku prekaziť byť v jej tvoriacom sa jadre.

Zákon bol prijatý v júni

Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu prezident SR chce svojimi krokmi v otázke regulačnej novely len prekryť svoje kauzy. „Ja rozumiem, že pán prezident má svoje starosti pri vysvetľovaní niektorých vecí a pravdepodobne má záujem prekryť tieto veci inými otázkami. Vnímam, že tento zákon bol prijatý ešte v júni tohto roku a doteraz sa k nemu takto verejne nevyjadril. Zároveň ho posúva na ústavný súd, ktorého funkčnosť sám ohrozuje,“ reagoval po rokovaní vlády na vyjadrenie hlavy štátu Žiga. Odporúčame:
Prezident Kiska zlyhal a mal by odstúpiť, vyhlásil smerák Blaha Prezident Andrej Kiska ani na druhýkrát nepodpísal novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Vládna novela tak bola v polovici tohto roka zverejnená v Zbierke zákonov SR bez jeho podpisu.

Viac k témam: Andrej Kiska, Ministerstvo hospodárstva SR, Peter Žiga, regulačný zákon, ÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetví
Zdroj: Webnoviny.sk - Kiska má niekoľko výhrad voči regulačnému zákonu, podľa Žigu chce len prekryť svoje kauzy © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 161 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner